Διατροφή, Σωματική Δραστηριότητα & Ποιότητα  ζωής 

Κωδικός Μαθήματος:

ΠΜΣΔΥ303

Εξάμηνο:

Γ΄ Εξάμηνο

Κατηγορία:

ΜΕ

Ώρες:

39

Μονάδες ECTS:

6

Σύνδεσμος στο eClass:

https://moodle.uniwa.gr/course/view.php?id=2642


Καθηγητές Μαθήματος

Βασιλάκου Ναΐρ-Τώνια

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής αναμένεται:

  • Να γνωρίζει τις αρχές της υγιεινής διατροφής
  • Να κατανοεί τις διαφορετικές διατροφικές ανάγκες των ατόμων ανάλογα με τα ατομικά χαρακτηριστικά τους
  • Να κατανοεί τις διατροφικές συστάσεις των ελληνικών και διεθνών φορέων
  • Να γνωρίζει τους παράγοντες που καθορίζουν τςις διατροφικές επιλογές των ατόμων
  • Να αντιλαμβάνεται το ρόλο της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της υγείας, την ποιότητα ζωής, την ευεξία και τη μακροζωία, καθώς και τη σημασία τους για την πρόληψη των μη μεταδοτικών νοσημάτων.
  • Να έχει κατανοήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ των παραγόντων κινδύνου και της εμφάνισης μη μεταδοτικών νοσημάτων
  • Να γνωρίζει ορισμένα σημαντικά προγράμματα παρέμβασης στην κοινότητα που έχουν ως στόχο τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας
  • Να έχει κατανοήσει τις έννοιες της διατροφικής επιτήρησης και της διατροφικής πολιτικής
  • Να έχει τη δυνατότητα ερμηνείας και κριτικής προσέγγισης των πληροφοριών που αφορούν στην υγιεινή διατροφή, στη φυσική δραστηριότητα και στα τρόφιμα.

Επίσης, μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν αναπτύξει τις δεξιότητές τους:

  • Στην κριτική αξιολόγηση πληροφοριών και δεδομένων σχετικά με τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και τα τρόφιμα
  • Στην γραπτή και προφορική παρουσίαση των ευρημάτων τους με επαγγελματικό τρόπο.

 

Γενικές Ικανότητες

Ο φοιτητής μετά την επιτυχή παρακολούθηση του Μαθήματος θα είναι σε θέση να:

  • αναζητά, αναλύει και συνθέτει δεδομένα και πληροφορίες, ώστε να εξάγει συμπεράσματα
  • να οδηγηθεί σε λήψη αποφάσεων με βάση αντικειμενικά κριτήρια
  • να διεξάγει αυτόνομη εργασία
  • να συνεργάζεται στο πλαίσιο ομαδικής εργασίας
  • να εργάζεται σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • να παράγει νέες ερευνητικές ιδέες
  • να σέβεται το φυσικό περιβάλλον
  • να ασκεί εποικοδομητική κριτική και αυτοκριτική
  • να σκέφτεται ελεύθερα, δημιουργικά και επαγωγικά

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

  1. Εισαγωγή – Ο ρόλος της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας στη διατήρηση της υγείας, της ποιότητας ζωής, της ευεξίας και της μακροζωίας
  2. Θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, κύριες πηγές και σημασία για την υγεία του ανθρώπου
  3. Εθνικές Διατροφικές Συστάσεις και συστάσεις φυσικής δραστηριότητας ανά ηλικιακή ομάδα – Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί – Συμπληρώματα διατροφής
  4. Μεσογειακή διατροφή και Μεσογειακός τρόπος ζωής – Υγιεινά διαιτητικά πρότυπα: ο ρόλος τους στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου
  5. Μητρικός Θηλασμός & Διατροφή στη βρεφική ηλικία – Σύγχρονα δεδομένα
  6. Διατροφογενετική και διατροφογενομική – Επιγενετικό αποτύπωμα της διατροφής – Εξατομικευμένη διατροφή
  7. Βιώσιμη διατροφή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον – Ηθική διάσταση της τροφής
  8. Διατροφή και φυσική δραστηριότητα στην τρίτη ηλικία – ο ρόλος της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας στην γηριατριακή ευπάθεια
  9. Επιδημιολογία, αιτιολογία, πρόληψη και διαχείριση του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας
  10. Ο ρόλος της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας στην πρόληψη των κύριων μεταβολικών νοσημάτων και του καρκίνου
  11. Ο ρόλος της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας στην διατήρηση της ψυχικής και πνευματικής υγείας και στην προαγωγή της ευεξίας και της ποιότητας ζωής
  12. Δυσθρεψία – Επισιτιστική ανασφάλεια – Πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης της επισιτιστικής ανασφάλειας
  13. Επιλογή τροφίμων – Προγράμματα προαγωγής της υγιεινής διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας στην κοινότητα- Πολιτικές για τα τρόφιμα, τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα

 

Επιπρόσθετες ενότητες:

  1. Διατροφή, εντερικό μικροβίωμα και υγεία
  2. Διατροφή και φυσική δραστηριότητα στην παιδική και εφηβική ηλικία
  3. Διατροφική εποπτεία – Διατροφικές συνήθειες και φυσική δραστηριότητα
  4. Διατροφή, στοματική υγεία και κατάσταση θρέψης στην Τρίτη ηλικία
  5. Γννωστικές δεξιότητες υγείας και διατροφής, διατροφικές επιλογές, κατάσταση θρέψης, γηριατρική ευπάθεια και σχετζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων
  6. Διατροφή και στοματική υγεία Αράβων μεταναστών και προσφύγων

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Ομαδική Γραπτή Εργασία (50%) και Δημόσια Προφορική Παρουσίαση αυτής (50%).
Για την επιτυχή ολοκλήρωση απαιτείται βαθμός τουλάχιστον 5/10.

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ελληνική

  1. Υπουργείο Υγείας. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία. 2021
  2. Willett W. Διατροφική Επιδημιολογία. Broken Hill Publishers, 2021
  3. Δημόπουλος Κ.Α, Ντετοπούλου Β. Διατροφή, Μεσογειακή Δίαιτα και Ασθένειες. Ιατρικές Εκδόσεις Βασιλειάδης, 2020
  4. Καπάνταης Ε. Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία. Ιατρικές Εκδόσεις Γ.Β, Παρισιάνος. Αθήνα, 2020
  5. Sonneville K, Duggan C. Εγχειρίδιο Παιδικής Διατροφής. Eπιμέλεια ελληνικής έκδοσης: Γιαννακούλια Μ. Εκδόσεις Παρισιάνου, Αθήνα 2018
  6. Contento R. I. Διατροφική Αγωγή – Συνδέοντας την Έρευνα, τη Θεωρία και την Πρακτική. Εκδόσεις Broken Hill Publishers, 2018
  7. Spark A, Dinour M.L. Obenchain J. Διατροφή στη Δημόσια Υγεία. Broken Hill Publishers Ltd. Λευκωσία, 2018
  8. ΟΟΣΑ, European Observatory on Health Systems and Policies, Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2019). Ελλάδα: Προφίλ Υγείας 2018
  9. Lovegrove A. J, Hodson L, Sharma S, Lanham-New A. S. Μεθοδολογίες Διατροφικής Έρευνας. Εκδόσεις Broken Hill Publishers, 2018
  10. Ζαμπέλας Α. Η Διατροφή στα στάδια της ζωής. 2η Έκδοση, Εκδόσεις Broken Hill Publishers Ltd. Λευκωσία, Αθήνα 2017.
  11. Ινστιτούτο Prolepsis, Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί. Αθήνα 2014.
  12. Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης – Ομάδα Εργασίας Τρόπου Ζωής και Ψυχοκοινωνικών Παραγόντων. . Κατευθυντήριες Συστάσεις για τις συνήθειες του τρόπου ζωής ως μέσο πρόληψης της καρδιαγγειακής νόσου.. 2016
  13. Σκενδέρη Κ, Συντώσης Λ. Διατροφή και Μεταβολισμός. Εκδόσεις Broken Hill Publishers, 2016.
  14. Corbin C., Lindsey R., Welk G. Ά σκηση, Ευρωστία, Υγεία. Εκδόσεις Broken Hill Publishers, 11η έκδ, 2015
  15. Gibney M, Forster HH, Kok FJ (επιμ). Εισαγωγή στη Διατροφή του ανθρώπου. Eπιμέλεια ελληνικής έκδοσης: Ματάλα Α.Λ, Γιαννακούλια Μ. Εκδόσεις Παρισιάνου, Αθήνα, 2013
  16. Gibney M, Margetts B, Kearney J, Arab L. Διατροφή και Δημόσια Υγεία. Εκδόσεις Παρισιάνου, 2009
  17. Biesalski Hans – Konrad, Grimm Peter. Εγχειρίδιο Διατροφής. Εκδόσεις Broken Hill Publishers, 2008
  18. Μελιδώνης Α. Καρδιομεταβολικός κίνδυνος. Ιατρικές Εκδόσεις Γ.Β. Παρισιάνος. Αθήνα, 2007

 

Ξενόγλωσση

  1. Lawrence M, Worsley T. Public Health Nutrition – From principles to practice. Routledge, 2020
  2. WHO. WHO guidelines on physical activity and sedentary behaviour. 2020
  3. Preedy VR, Watson R.R (eds). The Mediterranean Diet – An evidence-based approach. Elsevier Academic Press, 2nd Ed. London, 2020
  4. The Nutrition Society. Textbook Set. Wiley-Blackwel, 3rd edition, 2019
  5. WHO. Global action plan on physical activity 2018–2030: more active people for a healthier world. 2018
  6. U.S. Department of Health and Human Services. Physical Activity Guidelines for Americans, 2nd edition, 2018
  7. Kotechi J.E. Physical Activity and Health – An interactive approach. Jones and Bartlett Learning, 5th ed, 2018
  8. Haller D. The Gut Microbiome in Health and Disease. Springer International Publishing, 2018
  9. Mahan K.L., Raymond J.L. Food & the Nutrition care Process (Food, Nutrition & Diet Therapy). 14th ed, Elsevier, St Louis Missouri, 2017
  10. EFSA Journal: Special edition on Dietary Reference Values. 2017. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/toc/10.1002/(ISSN)1831-4732.021217
  11. WHO Regional Office for Europe. Action plan for the prevention and control of noncommunicable disease in the WHO European Region. Copenhagen, Denmark, 2016
  12. Glatzer, W., Camfield, L., Møller, V., Rojas, M. (Eds.). Global Handbook of Quality of Life. Springer Netherlands, 2015
  13. Ross CA, Caballero B, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR (eds). Modern Nutrition in Health and Disease. 11th ed, Lippincott, Williams and Wilkins, Philadelphia 2014
  14. Kornarou E, Roumelioti A (eds). Prevention, Society, Economy – The role of women. Papazissis Publ, Athens 2012
  15. Apovian CM-Lenders CM (eds). A clinical guide of overweight and obese children and adults. CRC Press, Boca Raton, 2006
  16. Shills M.E., Shike M., Ross A.C., Coballero B., Cousins R.J. (eds). Modern Nutrition in Health and Disease Lippincott, Williams and Wilkins, Philadelphia, 2005
  17. Nestle M. Food politics. University of California Press, Berkeley 2003
  18. Matalas A.L, Zampelas A, Stavrinos V, Wolinsky I. (eds). The Mediterranean diet: Constituents and Health Promotion. CRC Press, Boca Raton 2001

Σε κάθε ενότητα θα παρατίθενται αντίστοιχα σύγχρονα επιλεγμένα άρθρα από διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

 

Συναφή Επιστημονικά Περιοδικά

  • Annual Review of Nutrition
  • International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity
  • BMJ Nutrition, Prevention & Health
  • Journal of Nutrition
  • European Journal of Nutrition
  • American Journal of Clinical Nutrition
  • Ελληνική Επιθεώρηση Διαιτολογίας και Διατροφής

 

Ηλεκτρονικές διευθύνσεις