Τρυφινοπούλου Κυριακή

qode interactive strata

Προσκεκλημένοι Διδάσκοντες

Ιατρός, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος Δημόσιας Υγείας, Προϊσταμένη Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

k.tryfinopoulou@eody.gov.gr

Ιατρός, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος Δημόσιας Υγείας, Προϊσταμένη Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας


Η Δρ. Κυριακή Τρυφινοπούλου είναι Ιατρός Βιοπαθολόγος, Προϊσταμένη του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ), του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ και νυν ΕΟΔΥ.

Από τον Σεπτέμβριο του 2016, η ιατρός κατέχει τον τίτλο της Public Health Microbiologist, μετά την ολοκλήρωση του διετούς προγράμματος European Center for Disease Control (ECDC)- European Public Health Microbiology Training Program (EUPHEM) και είναι πλέον EUPHEM supervisor για τους επόμενους υπότροφους, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις εκπαιδευτικές και διοικητικές υποχρεώσεις των επιβλεπόντων, σύμφωνα με το καταστατικό του ECDC.

Από τον Νοέμβριο του 2016, έχει οριστεί επίσημα ως National Focal Point for Microbiology στο ECDC, ενώ από τον Μάρτιο 2020 ως Operational focal point for COVID-19 (Laboratory). Τόσο ως National Focal Point for Microbiology, όσο και ως Μικροβιολόγος Δημόσιας Υγείας, η ιατρός εκπροσώπησε και εκπροσωπεί τη χώρα σε πλείστες συναντήσεις στο ECDC για θέματα σχετικά με τη Μικροβιολογία, τη μοριακή Μικροβιολογία, την εργαστηριακή διάγνωση και επιτήρηση νοσημάτων που αφορούν στη Δημόσια Υγεία, σε πανευρωπαϊκές ασκήσεις προσομοίωσης για την ενίσχυση της ετοιμότητας της χώρας για διασυνοριακές απειλές και είναι μέλος της ομάδας διερεύνησης επιδημιών λοιμωδών νοσημάτων του ΕΟΔΥ σε στενή συνεργασία με τα Τμήματα της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΕΟΔΥ.

Τα κύρια επιστημονικά της ενδιαφέροντα είναι στην Κλινική Μικροβιολογία και τη Μικροβιολογία Δημόσιας Υγείας, με στόχο την παροχή αξιόπιστων εργαστηριακών δεδομένων, τόσο σε επίπεδο ασθενούς όσο και πληθυσμού, για τη λήψη κλινικών αποφάσεων και μέτρων Δημόσιας Υγείας. Από το 2009 έως και σήμερα ασχολείται με τη μελέτη των μηχανισμών αντοχής σε αντιβιοτικά κλινικών στελεχών σημαντικών παθογόνων μικροβίων (Enterobacterales, Acinetobacter baumanni, Pseudomonas αeruginosa). Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει φαινοτυπική και γονοτυπική διερεύνηση και τρόπους μεταφοράς των σχετιζόμενων γoνιδίων αντοχής και των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβιακών κλώνων. Επιπλέον, με τη διερεύνηση, μέσω μεθόδων τυποποίησης, συρροών και επιδημικών εξάρσεων νοσοκομειακών λοιμώξεων από διάφορα μικροβιακά παθογόνα. Από το 2020 και εξής, ασχολείται και με τη μοριακή ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2 σε κλινικά δείγματα και τον γονιδιωματικό έλεγχο του SARS-CoV-2 με αλληλούχηση ολόκληρου του γονιδιώματος (Whole Genome Sequencing), στο πλαίσιο της εργαστηριακής διάγνωσης και επιτήρησης του νοσήματος COVID-19, τη συστηματική εφαρμογή μεθόδων μοριακής βιολογίας για τη διάγνωση και άλλων λοιμωδών νοσημάτων και τη διερεύνηση επιδημιών. Ως προς το εκπαιδευτικό της έργο, συμμετέχει ως εκπαιδεύτρια από το 2010 και εξής σε μεταπτυχιακά προγράμματα τόσο του εξωτερικού (ECDC Training Program EUPHEM/EPIET, MedEPIET κ.α) όσο και στο εσωτερικό, στην Αθήνα (πρώην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ΕΚΠΑ) και στην περιφέρεια (Ιατρική Σχολή Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης). Επιπρόσθετα, έχει διδάξει σε κλινικά φροντιστήρια και έχει δώσει σειρά διαλέξεων ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε συνέδρια και ημερίδες. Τέλος, είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση του προσωπικού του ΚΕΔΥ αλλά και άλλων υγειονομικών δομών στη Διαχείριση Βιολογικών κινδύνων και τη Βιοασφάλεια.

Τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1998 και ολοκλήρωσε την ειδικότητά της στο Τζάνειο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά (2000-2005). Κατέχει τον τίτλο της Βιοπαθολόγου από τον Μάιο 2005 καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας από το 2007. Ορκίστηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού και Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2013. Εργάστηκε ως ειδικευμένη Βιοπαθολόγος στο Τμήμα Αιμοδοσίας του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» (8/2006-5/2007) και στο Μικροβιολογικό και Βιοχημικό τμήμα του ΓΝ Καστοριάς (6/2007-6/2009) ενώ από τον Νοέμβριο 2009 είναι ιατρός του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ νυν ΕΟΔΥ, με τοποθέτηση στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας. Έχει 30 δημοσιεύσεις σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά με συνολικό συντελεστή απήχησης 247,19, μέσο όρο συντελεστή απήχησης 8,52 και 1441 ή 1285 βιβλιογραφικές αναφορές (Google Scholar ή Scopus αντίστοιχα) με h-index=12 και i-10 index=14. Επίσης, έχει 3 δημοσιεύσεις σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά καθώς και 49 επιστημονικές ανακοινώσεις σε διεθνή και 85 επιστημονικές ανακοινώσεις σε εθνικά Συνέδρια.

Η ιατρός εκλέχθηκε ως Γενική Γραμματέας του νέου διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Εργαστηριακής Διάγνωσης και ως Γενική Γραμματέας του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Βιοασφάλειας και είναι μέλος της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ -2022