Καθηγήτρια
sgarani@uniwa.gr
213 2010 251
Λεωφ. Αλεξάνδρας 196, ΤΚ 115 21 Αθήνα
Πέμπτη 12:00-14:00
Καθηγήτρια Βιοηθικής στη Δημόσια Υγεία
H T. Γκαράνη-Παπαδάτου αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (Master οf Arts) στο Centre of Medical Law and Ethics στο King’s College London (University of London). Ελαβε τον διδακτορικό της τίτλο από την Εδρα Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1993. Η συνεχιζόμενη εκπαίδευσή της περιλαμβάνει σεμινάρια στο Imperial College, London (Health Centre and Centre for Humanities), στο Harvard School of Public Health (The Francois-Xavier Bagnoud Center for Health and Human Rights) και στην ASHPER. Από το 1987 έως το 1998 ήταν μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Από το 1990 εργάστηκε στον Τομέα Δημόσιας Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας μέχρι την ένταξη αυτής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το 2019 ως Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας. Έχει πολυετές εκπαιδευτικό έργο στην ΕΣΔΥ, στο ΤΕΙ Αθήνας και σε διάφορα μεταπτυχιακά προγράμματα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει μέλος πολλών Επιτροπών στην Ελλάδα (Ομάδα Εργασίας για την εκπόνηση εισήγησης σχετικά με τη λειτουργία Εθνικού Συμβουλίου Ηθικής Επιστημών Υγείας (1990), Μέλος Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» (1993-2006), Μέλος Επιτροπής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης για τη σύσταση και λειτουργία Μονάδων Τεχνητής Γονιμοποίησης, ΚΕΣΥ 1998-1999, Μέλος Επιτροπής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης για τη σύσταση και λειτουργία Μονάδων Τεχνητής Γονιμοποίησης, Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας (2002-2004), Aναπληρωματικό μέλος στην Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (2005-2010). Είναι μέλος της ΕΗΔΕ του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» , της ΕΗΔΕ του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και Προέδρος της ΕΗΔΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Υπήρξε μέλος σε διεθνείς Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων και Διευθύνουσες Επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδος (2002-2020) στην Επιτροπή Βιοηθικής του Συμβουλίου της Ευρώπης DH-BIO της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος από 2009-2011. Είναι Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκης Ενωσης (European Commission – Directorate General for Research-Ethics) και του European Research Council μέλος του WHO-Working Group on the Ethics of Covid-19 (2020-2022).
Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα και το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο εστιάζονται στη Βιοηθική, στο Ιατρικό Δίκαιο και Δίκαιο Υγείας και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Eχει συγγράψει εργασίες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, και κεφάλαια σε βιβλία. Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών στο χώρο του Δικαίου και της Βιοηθικής.