Διατροφή και Σωματική Δραστηριότητα Παιδιών και Εφήβων 

Κωδικός Μαθήματος:

ΠΜΣΔΥΠ203

Εξάμηνο:

Β' Εξάμηνο

Κατηγορία:

ΜΕ

Ώρες:

39

Μονάδες ECTS:

6


Καθηγητές Μαθήματος

Βασιλάκου Ναΐρ-Τώνια

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Όταν οι φοιτητές θα έχουν ολοκληρώσει το μάθημα θα είναι σε θέση:

  • Να ορίζουν την έννοια και το περιεχόμενο του όρου υγιεινή διατροφή και να γνωρίζουν τις σύγχρονες επιστημονικές συστάσεις για την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα
  • Να αναγνωρίζουν την σημασία της Μεσογειακής Διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας για την μακροπρόθεσμη διατήρηση της υγείας των παιδιών και των εφήβων
  • Να κατανοούν τις επιστημονικές συστάσεις για τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα στα παιδιά και τους εφήβους ανά ηλικιακή ομάδα
  • Να κατανοούν τους τρόπους ανάπτυξης των κινητικών δεξιοτήτων και φυσικών ικανοτήτων στην παιδική ηλικία για την ενίσχυση της ‘δια βίου άσκησης
  • Να γνωρίζουν τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες και τάσεις, καθώς και τους παράγοντες που τις καθορίζουν
  • Να διακρίνουν τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη υπερβάλλοντος σωματικού βάρους και παχυσαρκίας στο μαθητικό πληθυσμό
  • Να γνωρίζουν βασικά στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και την νομοθεσία τροφίμων
  • Να αξιολογούν πληροφορίες σχετικά με την υγιεινή διατροφή και την άσκηση
  • Επίσης, μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν αναπτύξει τις δεξιότητές τους:
  • Στην κριτική αξιολόγηση πληροφοριών και δεδομένων σχετικά με τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και τα τρόφιμα
  • Στην παρουσίαση των ευρημάτων τους με επαγγελματικό τρόπο σε γραπτό κείμενο

 

Γενικές Ικανότητες

Ο φοιτητής μετά την επιτυχή παρακολούθηση του Μαθήματος θα είναι σε θέση να:

  • αναζητά, αναλύει και συνθέτει δεδομένα και πληροφορίες, ώστε να εξάγει συμπεράσματα
  • να οδηγηθεί σε λήψη αποφάσεων με βάση αντικειμενικά κριτήρια
  • να διεξάγει αυτόνομη εργασία
  • να συνεργάζεται στο πλαίσιο ομαδικής εργασίας
  • να εργάζεται σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • να παράγει νέες ερευνητικές ιδέες
  • να σέβεται το φυσικό περιβάλλον
  • να ασκεί εποικοδομητική κριτική και αυτοκριτική
  • να σκέφτεται ελεύθερα, δημιουργικά και επαγωγικά

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

  1. Εισαγωγή – Ο ρόλος της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας στη διατήρηση της υγείας, της ποιότητας ζωής, της ευεξίας και της μακροζωίας
  2. Θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, κύριες πηγές και σημασία για την υγεία του ανθρώπου
  3. Εθνικές συστάσεις για τη διατροφή και την φυσική δραστηριότητα για τα παιδιά και τους εφήβους ανά ηλικιακή ομάδα – Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί – Συμπληρώματα διατροφής
  4. Μεσογειακή διατροφή και Μεσογειακός τρόπος ζωής – Υγιεινά διαιτητικά πρότυπα: ο ρόλος τους στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου
  5. Μητρικός θηλασμός & Διατροφή στη Βρεφική ηλικία – Σύγχρονα δεδομένα
  6. Διατροφή, εντερικό μικροβίωμα και υγεία
  7. Βιώσιμη διατροφή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον – Ηθική διάσταση της τροφής
  8. Επιλογή τροφής – Παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή τροφίμων – Αξιολόγηση της διατροφής παιδιών και εφήβων
  9. Διατροφικές συνήθειες και φυσική δραστηριότητα παιδιών και εφήβων
  10.  Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και φυσικών ικανοτήτων στην παιδική ηλικία για την ενίσχυση της ‘δια βίου άσκησης’
  11. Πρόληψη και διαχείριση του υπερβάλλοντος βάρους και της παχυσαρκίας στον μαθητικό πληθυσμό
  12. Εικόνα σώματος στον αθλητισμό και στον χορό: θεωρητικές προσεγγίσεις
  13. Τροφικές αλλεργίες στα παιδιά και στους εφήβους
  14. Ο ρόλος της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας στην πρόληψη των κύριων μεταβολικών νοσημάτων και του καρκίνου
  15. Δυσθρεψία – Επισιτιστική ανασφάλεια – Πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης της επισιτιστικής ανασφάλειας
  16. Προγράμματα προαγωγής της υγιεινής διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας στα παιδιά και στους εφήβους
    – Πολιτικές για τα τρόφιμα, τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα

 

AΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Ομαδική Γραπτή Εργασία (50%) και Δημόσια Προφορική Παρουσίαση αυτής (50%).
Για την επιτυχή ολοκλήρωση απαιτείται βαθμός τουλάχιστον 5/10.

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ελληνική

  1. Υπουργείο Υγείας. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία. 2021
  2. Willett W. Διατροφική Επιδημιολογία. Broken Hill Publishers, 2021
  3. Δημόπουλος Κ.Α, Ντετοπούλου Β. Διατροφή, Μεσογειακή Δίαιτα και Ασθένειες. Ιατρικές Εκδόσεις Βασιλειάδης, 2020
  4. Καπάνταης Ε. Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία. Ιατρικές Εκδόσεις Γ.Β, Παρισιάνος. Αθήνα, 2020
  5. Sonneville K, Duggan C. Εγχειρίδιο Παιδικής Διατροφής. Eπιμέλεια ελληνικής έκδοσης: Γιαννακούλια Μ. Εκδόσεις Παρισιάνου, Αθήνα 2018
  6. Contento R. I. Διατροφική Αγωγή – Συνδέοντας την Έρευνα, τη Θεωρία και την Πρακτική. Εκδόσεις Broken Hill Publishers, 2018
  7. Spark A, Dinour M.L. Obenchain J. Διατροφή στη Δημόσια Υγεία. Broken Hill Publishers Ltd. Λευκωσία, 2018
  8. ΟΟΣΑ, European Observatory on Health Systems and Policies, Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2019). Ελλάδα: Προφίλ Υγείας 2018
  9. Lovegrove A. J, Hodson L, Sharma S, Lanham-New A. S. Μεθοδολογίες Διατροφικής Έρευνας. Εκδόσεις Broken Hill Publishers, 2018
  10. Ζαμπέλας Α. Η Διατροφή στα στάδια της ζωής. 2η Έκδοση, Εκδόσεις Broken Hill Publishers Ltd. Λευκωσία, Αθήνα 2017.
  11. Ινστιτούτο Prolepsis, Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί. Αθήνα, 2014.
  12. Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης – Ομάδα Εργασίας Τρόπου Ζωής και Ψυχοκοινωνικών Παραγόντων.. Κατευθυντήριες Συστάσεις για τις συνήθειες του τρόπου ζωής ως μέσο πρόληψης της καρδιαγγειακής νόσου. 2016
  13. Σκενδέρη Κ, Συντώσης Λ. Διατροφή και Μεταβολισμός. Εκδόσεις Broken Hill Publishers, 2016.
  14. Corbin C., Lindsey R., Welk G. Ά σκηση, Ευρωστία, Υγεία. Εκδόσεις Broken Hill Publishers, 11η έκδ, 2015
  15. Gibney M, Forster HH, Kok FJ (επιμ). Εισαγωγή στη Διατροφή του ανθρώπου. Eπιμέλεια ελληνικής έκδοσης: Ματάλα Α.Λ, Γιαννακούλια Μ. Εκδόσεις Παρισιάνου, Αθήνα, 2013
  16. Gibney M, Margetts B, Kearney J, Arab L. Διατροφή και Δημόσια Υγεία. Εκδόσεις Παρισιάνου, 2009
  17. Biesalski Hans – Konrad, Grimm Peter. Εγχειρίδιο Διατροφής. Εκδόσεις Broken Hill Publishers, 2008
  18. Μελιδώνης Α. Καρδιομεταβολικός κίνδυνος. Ιατρικές Εκδόσεις Γ.Β. Παρισιάνος. Αθήνα, 2007

 

Ξενόγλωσση

  1. Lawrence M, Worsley T. Public Health Nutrition – From principles to practice. Routledge, 2020
  2. WHO. WHO guidelines on physical activity and sedentary behaviour. 2020
  3. Preedy VR, Watson R.R (eds). The Mediterranean Diet – An evidence-based approach. Elsevier Academic Press, 2nd Ed. London, 2020
  4. The Nutrition Society. Textbook Set. Wiley-Blackwel, 3rd edition, 2019
  5. WHO. Global action plan on physical activity 2018–2030: more active people for a healthier world. 2018
  6. U.S. Department of Health and Human Services. Physical Activity Guidelines for Americans, 2nd edition, 2018
  7. Kotechi J.E. Physical Activity and Health – An interactive approach. Jones and Bartlett Learning, 5th ed, 2018
  8. Haller D. The Gut Microbiome in Health and Disease. Springer International Publishing, 2018
  9. EFSA Journal: Special edition on Dietary Reference Values. 2017. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/toc/10.1002/(ISSN)1831-4732.021217
  10. WHO Regional Office for Europe. Action plan for the prevention and control of noncommunicable disease in the WHO European Region. Copenhagen, Denmark, 2016
  11. Glatzer, W., Camfield, L., Møller, V., Rojas, M. (Eds.). Global Handbook of Quality of Life. Springer Netherlands, 2015
  12. Ross CA, Caballero B, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR (eds). Modern Nutrition in Health and Disease. 11th ed, Lippincott, Williams and Wilkins, Philadelphia 2014
  13. Shills M.E., Shike M., Ross A.C., Coballero B., Cousins R.J. (eds). Modern Nutrition in Health and Disease Lippincott, Williams and Wilkins, Philadelphia, 2005
  14. Nestle M. Food Politics. University of California Press, Berkeley 2003
  15. Matalas A.L, Zampelas A, Stavrinos V, Wolinsky I. (eds). The Mediterranean diet: Constituents and Health Promotion. CRC Press, Boca Raton 2001

Σε κάθε ενότητα θα παρατίθενται αντίστοιχα σύγχρονα επιλεγμένα άρθρα από διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

 

Ηλεκτρονικές διευθύνσεις

 

Συναφή Επιστημονικά Περιοδικά

  • Annual Review of Nutrition
  • International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity
  • BMJ Nutrition, Prevention & Health
  • Journal of Nutrition
  • European Journal of Nutrition
  • American Journal of Clinical Nutrition
  • Ελληνική Επιθεώρηση Διαιτολογίας και Διατροφής