Καθηγητές Μαθήματος
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Όταν οι φοιτητές θα έχουν ολοκληρώσει το μάθημα θα είναι σε θέση:
- Να ορίζουν την έννοια και το περιεχόμενο του όρου υγιεινή διατροφή και να γνωρίζουν τις σύγχρονες επιστημονικές συστάσεις για την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα
- Να αναγνωρίζουν την σημασία της Μεσογειακής Διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας για την μακροπρόθεσμη διατήρηση της υγείας των παιδιών και των εφήβων
- Να κατανοούν τις επιστημονικές συστάσεις για τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα στα παιδιά και τους εφήβους ανά ηλικιακή ομάδα
- Να κατανοούν τους τρόπους ανάπτυξης των κινητικών δεξιοτήτων και φυσικών ικανοτήτων στην παιδική ηλικία για την ενίσχυση της ‘δια βίου άσκησης
- Να γνωρίζουν τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες και τάσεις, καθώς και τους παράγοντες που τις καθορίζουν
- Να διακρίνουν τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη υπερβάλλοντος σωματικού βάρους και παχυσαρκίας στο μαθητικό πληθυσμό
- Να γνωρίζουν βασικά στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και την νομοθεσία τροφίμων
- Να αξιολογούν πληροφορίες σχετικά με την υγιεινή διατροφή και την άσκηση
- Επίσης, μετά το τέλος του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν αναπτύξει τις δεξιότητές τους:
- Στην κριτική αξιολόγηση πληροφοριών και δεδομένων σχετικά με τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και τα τρόφιμα
- Στην παρουσίαση των ευρημάτων τους με επαγγελματικό τρόπο σε γραπτό κείμενο
Γενικές Ικανότητες
Ο φοιτητής μετά την επιτυχή παρακολούθηση του Μαθήματος θα είναι σε θέση να:
- αναζητά, αναλύει και συνθέτει δεδομένα και πληροφορίες, ώστε να εξάγει συμπεράσματα
- να οδηγηθεί σε λήψη αποφάσεων με βάση αντικειμενικά κριτήρια
- να διεξάγει αυτόνομη εργασία
- να συνεργάζεται στο πλαίσιο ομαδικής εργασίας
- να εργάζεται σε διεπιστημονικό περιβάλλον
- να παράγει νέες ερευνητικές ιδέες
- να σέβεται το φυσικό περιβάλλον
- να ασκεί εποικοδομητική κριτική και αυτοκριτική
- να σκέφτεται ελεύθερα, δημιουργικά και επαγωγικά
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
- Εισαγωγή – Ο ρόλος της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας στη διατήρηση της υγείας, της ποιότητας ζωής, της ευεξίας και της μακροζωίας
- Θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, κύριες πηγές και σημασία για την υγεία του ανθρώπου
- Εθνικές συστάσεις για τη διατροφή και την φυσική δραστηριότητα για τα παιδιά και τους εφήβους ανά ηλικιακή ομάδα – Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί – Συμπληρώματα διατροφής
- Μεσογειακή διατροφή και Μεσογειακός τρόπος ζωής – Υγιεινά διαιτητικά πρότυπα: ο ρόλος τους στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου
- Μητρικός θηλασμός & Διατροφή στη Βρεφική ηλικία – Σύγχρονα δεδομένα
- Διατροφή, εντερικό μικροβίωμα και υγεία
- Βιώσιμη διατροφή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον – Ηθική διάσταση της τροφής
- Επιλογή τροφής – Παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή τροφίμων – Αξιολόγηση της διατροφής παιδιών και εφήβων
- Διατροφικές συνήθειες και φυσική δραστηριότητα παιδιών και εφήβων
- Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και φυσικών ικανοτήτων στην παιδική ηλικία για την ενίσχυση της ‘δια βίου άσκησης’
- Πρόληψη και διαχείριση του υπερβάλλοντος βάρους και της παχυσαρκίας στον μαθητικό πληθυσμό
- Εικόνα σώματος στον αθλητισμό και στον χορό: θεωρητικές προσεγγίσεις
- Τροφικές αλλεργίες στα παιδιά και στους εφήβους
- Ο ρόλος της διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας στην πρόληψη των κύριων μεταβολικών νοσημάτων και του καρκίνου
- Δυσθρεψία – Επισιτιστική ανασφάλεια – Πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης της επισιτιστικής ανασφάλειας
- Προγράμματα προαγωγής της υγιεινής διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας στα παιδιά και στους εφήβους
– Πολιτικές για τα τρόφιμα, τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα
AΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Ομαδική Γραπτή Εργασία (50%) και Δημόσια Προφορική Παρουσίαση αυτής (50%).
Για την επιτυχή ολοκλήρωση απαιτείται βαθμός τουλάχιστον 5/10.
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ελληνική
- Υπουργείο Υγείας. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία. 2021
- Willett W. Διατροφική Επιδημιολογία. Broken Hill Publishers, 2021
- Δημόπουλος Κ.Α, Ντετοπούλου Β. Διατροφή, Μεσογειακή Δίαιτα και Ασθένειες. Ιατρικές Εκδόσεις Βασιλειάδης, 2020
- Καπάνταης Ε. Οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία. Ιατρικές Εκδόσεις Γ.Β, Παρισιάνος. Αθήνα, 2020
- Sonneville K, Duggan C. Εγχειρίδιο Παιδικής Διατροφής. Eπιμέλεια ελληνικής έκδοσης: Γιαννακούλια Μ. Εκδόσεις Παρισιάνου, Αθήνα 2018
- Contento R. I. Διατροφική Αγωγή – Συνδέοντας την Έρευνα, τη Θεωρία και την Πρακτική. Εκδόσεις Broken Hill Publishers, 2018
- Spark A, Dinour M.L. Obenchain J. Διατροφή στη Δημόσια Υγεία. Broken Hill Publishers Ltd. Λευκωσία, 2018
- ΟΟΣΑ, European Observatory on Health Systems and Policies, Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2019). Ελλάδα: Προφίλ Υγείας 2018
- Lovegrove A. J, Hodson L, Sharma S, Lanham-New A. S. Μεθοδολογίες Διατροφικής Έρευνας. Εκδόσεις Broken Hill Publishers, 2018
- Ζαμπέλας Α. Η Διατροφή στα στάδια της ζωής. 2η Έκδοση, Εκδόσεις Broken Hill Publishers Ltd. Λευκωσία, Αθήνα 2017.
- Ινστιτούτο Prolepsis, Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί. Αθήνα, 2014.
- Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης – Ομάδα Εργασίας Τρόπου Ζωής και Ψυχοκοινωνικών Παραγόντων.. Κατευθυντήριες Συστάσεις για τις συνήθειες του τρόπου ζωής ως μέσο πρόληψης της καρδιαγγειακής νόσου. 2016
- Σκενδέρη Κ, Συντώσης Λ. Διατροφή και Μεταβολισμός. Εκδόσεις Broken Hill Publishers, 2016.
- Corbin C., Lindsey R., Welk G. Ά σκηση, Ευρωστία, Υγεία. Εκδόσεις Broken Hill Publishers, 11η έκδ, 2015
- Gibney M, Forster HH, Kok FJ (επιμ). Εισαγωγή στη Διατροφή του ανθρώπου. Eπιμέλεια ελληνικής έκδοσης: Ματάλα Α.Λ, Γιαννακούλια Μ. Εκδόσεις Παρισιάνου, Αθήνα, 2013
- Gibney M, Margetts B, Kearney J, Arab L. Διατροφή και Δημόσια Υγεία. Εκδόσεις Παρισιάνου, 2009
- Biesalski Hans – Konrad, Grimm Peter. Εγχειρίδιο Διατροφής. Εκδόσεις Broken Hill Publishers, 2008
- Μελιδώνης Α. Καρδιομεταβολικός κίνδυνος. Ιατρικές Εκδόσεις Γ.Β. Παρισιάνος. Αθήνα, 2007
Ξενόγλωσση
- Lawrence M, Worsley T. Public Health Nutrition – From principles to practice. Routledge, 2020
- WHO. WHO guidelines on physical activity and sedentary behaviour. 2020
- Preedy VR, Watson R.R (eds). The Mediterranean Diet – An evidence-based approach. Elsevier Academic Press, 2nd Ed. London, 2020
- The Nutrition Society. Textbook Set. Wiley-Blackwel, 3rd edition, 2019
- WHO. Global action plan on physical activity 2018–2030: more active people for a healthier world. 2018
- U.S. Department of Health and Human Services. Physical Activity Guidelines for Americans, 2nd edition, 2018
- Kotechi J.E. Physical Activity and Health – An interactive approach. Jones and Bartlett Learning, 5th ed, 2018
- Haller D. The Gut Microbiome in Health and Disease. Springer International Publishing, 2018
- EFSA Journal: Special edition on Dietary Reference Values. 2017. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/toc/10.1002/(ISSN)1831-4732.021217
- WHO Regional Office for Europe. Action plan for the prevention and control of noncommunicable disease in the WHO European Region. Copenhagen, Denmark, 2016
- Glatzer, W., Camfield, L., Møller, V., Rojas, M. (Eds.). Global Handbook of Quality of Life. Springer Netherlands, 2015
- Ross CA, Caballero B, Cousins RJ, Tucker KL, Ziegler TR (eds). Modern Nutrition in Health and Disease. 11th ed, Lippincott, Williams and Wilkins, Philadelphia 2014
- Shills M.E., Shike M., Ross A.C., Coballero B., Cousins R.J. (eds). Modern Nutrition in Health and Disease Lippincott, Williams and Wilkins, Philadelphia, 2005
- Nestle M. Food Politics. University of California Press, Berkeley 2003
- Matalas A.L, Zampelas A, Stavrinos V, Wolinsky I. (eds). The Mediterranean diet: Constituents and Health Promotion. CRC Press, Boca Raton 2001
Σε κάθε ενότητα θα παρατίθενται αντίστοιχα σύγχρονα επιλεγμένα άρθρα από διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Ηλεκτρονικές διευθύνσεις
- http://www.euro.who.int
- http://www.fao.org
- http://www.efsa.europa.eu
- https://www.eufic.org
- http://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metadotika-kai-mh-metadotika-noshmata/c388-egkyklioi
- http://www.diatrofikoiodigoi.gr
- www.google.gr
- www.mednet.gr
- www.un.org
Συναφή Επιστημονικά Περιοδικά
- Annual Review of Nutrition
- International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity
- BMJ Nutrition, Prevention & Health
- Journal of Nutrition
- European Journal of Nutrition
- American Journal of Clinical Nutrition
- Ελληνική Επιθεώρηση Διαιτολογίας και Διατροφής