Καθηγητές Μαθήματος
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Όταν οι φοιτητές ολοκληρώσουν το μάθημα θα είναι σε θέση :
- Να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν εργαστηριακές μεθόδους και τεχνικές τυποποίησης τροφιμογενών /υδατογενών παθογόνων μικροβίων, τόσο συμβατικές (φαινοτυπικές) αλλά και σύγχρονες (μοριακές)
- Να κατανοούν τα προβλήματα και τους περιορισμούς στην εργαστηριακή τυποποίηση τροφιμογενών/υδατογενών παθογόνων μικροβίων
- Να κατανοήσουν τη συμβολή των τεχνικών μοριακής βιολογίας στην τυποποίηση τροφιμογενών/υδατογενών παθογόνων μικροβίων και να εξοικειωθούν με αυτές μέσω της εφαρμογής τους στο εργαστήριο
- Παρακολουθούν διεθνή βιβλιογραφία και ενημέρωση, έχοντας αναπτύξει την ικανότητα ανάγνωσης-κατανόησης-αναπαραγωγής εργασιών δημοσιευμένων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά-ιστότοπους, σχετικών με το αντικείμενο.
Γενικές Ικανότητες
Σκοπός της παρακολούθησης του συγκεκριμένου Μαθήματος είναι οι φοιτητές να εμβαθύνουν στο εργαστηριακό, μικροβιολογικό / επιδημιολογικό μέρος των τροφιμογενών & υδατογενών λοιμώξεων. Θα μελετηθούν οι κύριες μέθοδοι τυποποίησης μικροβιακών στελεχών και θα πραγματοποιηθεί εργαστηριακή μελέτη και διερεύνηση μιας προσομοιωμένης (simulated)– συρροής κρουσμάτων σαλμονέλλωσης/λιστερίωσης.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
- Εισαγωγή στη Μικροβιολογία της Δημόσιας Υγείας
- Θρεπτικά υλικά-Αποστείρωση-Απολύμανση- Παρασκευή θρεπτικών υλικών- ανακαλλιέργειες
- Μικροβιολογία Νερού-Μικροβιολογία Λυμάτων
- Μικροβιολογία Τροφίμων-HACCP
- Μικροβιολογική ανάλυση νερού
- Τυποποίηση μικροβίων – Επιτήρηση λοιμώξεων
Βιοτυπία Salmonella spp. – Shigella spp – παθογόνα E.coli - Οροτυποποίηση Salmonella spp. – Shigella spp
- Έλεγχος αντοχής σε αντιβιοτικά
- Μοριακή τυποποίηση στελεχών Salmonella spp. – Shigella spp – παθογόνων E.coli με την μέθοδο Pulsed Field Gel Electrophoresis (PFGE)
- Συνολική ερμηνεία αποτελεσμάτων τυποποίησης-παραδείγματα & Συστήματα επιτήρησης Σαλμονελλώσεων/Σιγκελλώσεων/ VTEC σε Ελλάδα και Ευρώπη
- Επισκέψεις σε αντίστοιχα Εργαστήρια του χώρου
- Case-study. Salmonella in the Carribean (CDC,ECDC)
- Παρουσιάσεις εργασιών
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Ι. Εξετάσεις γραπτές (50%)
ΙΙ. Παρουσίαση δημοσιευμένης επιστημονικής εργασίας (30%)
ΙΙΙ. Παρουσία και συμμετοχή στα εργαστήρια/φροντιστήρια (20%)
Για την επιτυχή ολοκλήρωση απαιτείται βαθμός τουλάχιστον 5/10.
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Bacteria associated with Foodborne Diseases. Institute of Food Technologies, August 2004
- The present state of foodborne diseases in OECD countries. WHO 2003
- Evolving public health approaches to the global challenge of foodborne infections. International Journal of Food Microbiology 139(2010)S16-S28 (Tauxe RV., et al.)
- Emerging foodborne pathogens. International Journal of Food Microbiology 72(2002)31-41 (Tauxe RV.)
- Food-borne diseases- The challenges of 20 years ago still persist while new ones continue to emerge. International Journal of Food Microbiology 139(2010)S3-S15 (Newell DG., et al.)
- http://www.efsa.europa.eu/
- http://www.ecdc.europa.eu/en/Pages/home.aspx
- http://www.hpa.org.uk/
- www.cdc.gov/
- www.whonet.gr
- Food-borne diseases- The challenges of 20 years ago still persist while new ones continue to emerge. International Journal of Food Microbiology 139(2010)S3-S15 (Newell DG., et al.)
- Verocytotoxin-producing E.coli (VTEC) Veterinary Microbiology 140, 360-370
Ηλεκτρονικές διευθύνσεις: