Επιτήρηση Τροφιμογενών & Υδατογενών Λοιμώξεων

Κωδικός Μαθήματος:

ΠΜΣΔΥΛ303

Εξάμηνο:

Γ΄ Εξάμηνο

Κατηγορία:

ΜΕ

Ώρες:

39

Μονάδες ECTS:

6


Καθηγητές Μαθήματος

Μανδηλαρά Γεωργία

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Όταν οι φοιτητές ολοκληρώσουν το μάθημα θα είναι σε θέση :

  • Να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν εργαστηριακές μεθόδους και τεχνικές τυποποίησης τροφιμογενών /υδατογενών παθογόνων μικροβίων, τόσο συμβατικές (φαινοτυπικές) αλλά και σύγχρονες (μοριακές)
  • Να κατανοούν τα προβλήματα και τους περιορισμούς στην εργαστηριακή τυποποίηση τροφιμογενών/υδατογενών παθογόνων μικροβίων
  • Να κατανοήσουν τη συμβολή των τεχνικών μοριακής βιολογίας στην τυποποίηση τροφιμογενών/υδατογενών παθογόνων μικροβίων και να εξοικειωθούν με αυτές μέσω της εφαρμογής τους στο εργαστήριο
  • Παρακολουθούν διεθνή βιβλιογραφία και ενημέρωση, έχοντας αναπτύξει την ικανότητα ανάγνωσης-κατανόησης-αναπαραγωγής εργασιών δημοσιευμένων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά-ιστότοπους, σχετικών με το αντικείμενο.

 

Γενικές Ικανότητες

Σκοπός της παρακολούθησης του συγκεκριμένου Μαθήματος είναι οι φοιτητές να εμβαθύνουν στο εργαστηριακό, μικροβιολογικό / επιδημιολογικό μέρος των τροφιμογενών & υδατογενών λοιμώξεων. Θα μελετηθούν οι κύριες μέθοδοι τυποποίησης μικροβιακών στελεχών και θα πραγματοποιηθεί εργαστηριακή μελέτη και διερεύνηση μιας προσομοιωμένης (simulated)– συρροής κρουσμάτων σαλμονέλλωσης/λιστερίωσης.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

  1. Εισαγωγή στη Μικροβιολογία της Δημόσιας Υγείας
  2. Θρεπτικά υλικά-Αποστείρωση-Απολύμανση- Παρασκευή θρεπτικών υλικών- ανακαλλιέργειες
  3. Μικροβιολογία Νερού-Μικροβιολογία Λυμάτων
  4. Μικροβιολογία Τροφίμων-HACCP
  5. Μικροβιολογική ανάλυση νερού
  6. Τυποποίηση μικροβίων – Επιτήρηση λοιμώξεων
    Βιοτυπία Salmonella spp. – Shigella spp – παθογόνα E.coli
  7. Οροτυποποίηση Salmonella spp. – Shigella spp
  8. Έλεγχος αντοχής σε αντιβιοτικά
  9. Μοριακή τυποποίηση στελεχών Salmonella spp. – Shigella spp – παθογόνων E.coli με την μέθοδο Pulsed Field Gel Electrophoresis (PFGE)
  10. Συνολική ερμηνεία αποτελεσμάτων τυποποίησης-παραδείγματα & Συστήματα επιτήρησης Σαλμονελλώσεων/Σιγκελλώσεων/ VTEC σε Ελλάδα και Ευρώπη
  11. Επισκέψεις σε αντίστοιχα Εργαστήρια του χώρου
  12. Case-study. Salmonella in the Carribean (CDC,ECDC)
  13. Παρουσιάσεις εργασιών

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Ι. Εξετάσεις γραπτές (50%)
ΙΙ. Παρουσίαση δημοσιευμένης επιστημονικής εργασίας (30%)
ΙΙΙ. Παρουσία και συμμετοχή στα εργαστήρια/φροντιστήρια (20%)
Για την επιτυχή ολοκλήρωση απαιτείται βαθμός τουλάχιστον 5/10.

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Bacteria associated with Foodborne Diseases. Institute of Food Technologies, August 2004
  2. The present state of foodborne diseases in OECD countries. WHO 2003
  3. Evolving public health approaches to the global challenge of foodborne infections. International Journal of Food Microbiology 139(2010)S16-S28 (Tauxe RV., et al.)
  4. Emerging foodborne pathogens. International Journal of Food Microbiology 72(2002)31-41 (Tauxe RV.)
  5. Food-borne diseases- The challenges of 20 years ago still persist while new ones continue to emerge. International Journal of Food Microbiology 139(2010)S3-S15 (Newell DG., et al.)
  6. http://www.efsa.europa.eu/
  7. http://www.ecdc.europa.eu/en/Pages/home.aspx
  8. http://www.hpa.org.uk/
  9. www.cdc.gov/
  10.  www.whonet.gr
  11. Food-borne diseases- The challenges of 20 years ago still persist while new ones continue to emerge. International Journal of Food Microbiology 139(2010)S3-S15 (Newell DG., et al.)
  12. Verocytotoxin-producing E.coli (VTEC) Veterinary Microbiology 140, 360-370

 

Ηλεκτρονικές διευθύνσεις: