Καινοτόμες Πολιτικές στα Τρόφιμα 

Κωδικός Μαθήματος:

ΠΜΣΔΥ205

Εξάμηνο:

Β' Εξάμηνο

Κατηγορία:

ΜΕ

Ώρες:

39

Μονάδες ECTS:

6


Καθηγητές Μαθήματος

Τσόγκα Αρετή, Κοτροκόης Κώστας

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής αναμένεται να κατανοεί ότι η παραγωγή των τροφίμων είναι μία αδιάρρηκτη αλυσίδα από το χωράφι ως το τραπέζι. Επίσης, θα μπορεί να κατανοεί την επιτακτική ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση της σπατάλης/απώλειας τροφίμων μέσω της χάραξης νέων πολιτικών στον τρόπο παραγωγής και διάθεσής τους. Σε ένα δεύτερο επίπεδο θα κατανοεί τις βασικές παραμέτρους και αρχές που διέπουν την ασφάλεια των τροφίμων, ώστε να μπορεί να κρίνει την επικινδυνότητα, να ελέγχει την εφαρμογή των κανόνων ορθής διαχείρισής τους και την εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας των τροφίμων. Ειδικότερα, θα μπορεί να:

  • Αναγνωρίζει τα σύγχρονα προβλήματα στην παραγωγή των τροφίμων,
  • Κατανοεί τους λόγους της απώλειας/σπατάλης των τροφίμων και το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργούνται από την διαχείριση των τροφών που δεν καταναλώνονται,
  • Αναλύει/αξιολογεί τους σχετιζόμενους με τα τρόφιμα κινδύνους που προκαλούν προβλήματα στη Δημόσια Υγεία,
  • Γνωρίζει τα συστήματα διαχείρισης/διασφάλισης της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων,
  • Κατανοεί την αναγκαιότητα ύπαρξης συστήματος διασφάλισης και ασφάλειας των τροφίμων σε χώρους όπως τα νοσοκομεία
  • Γνωρίζει την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και τις αντίστοιχες ελεγκτικές αρχές,
  • Αναγνωρίζει τις σύγχρονες προκλήσεις στην παραγωγή και διάθεση τροφίμων,
  • Κατανοεί και να αξιολογεί τις σύγχρονες νομοθετικές τάσεις σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική

 

Γενικές Ικανότητες

  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

  1. Η αλυσίδα των τροφίμων από την παραγωγή στην κατανάλωση
  2. Σπατάλη και απώλεια τροφίμων
  3. Ευφυής Γεωργία
  4. Χρήση βιοπροσθέτων και εμπλουτισμός τροφίμων
  5. Τρισδιάστατα τρόφιμα και εναλλακτικές πηγές κρέατος
  6. Σύγχρονες μέθοδοι συσκευασίας τροφίμων
  7. Γενετική τροποποίηση & Βιολογική παραγωγή
  8. Νομοθεσία – Συστήματα Διαχείρισης & Ασφάλειας Τροφίμων
  9. Ελεγκτικοί Μηχανισμοί και Αρμόδιες Αρχές σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική
  10. Σύστημα HACCP σε Νοσοκομεία
  11. Υπολείμματα αντιβιοτικών, φυτοφαρμάκων και χημικών ουσιών στα τρόφιμα, και παράγοντες τροφιμογενών διαταραχών
  12. Χρήση νέων τεχνολογιών (TTI, Traffic lights, ακτινοβολία)
  13. Σύγχρονες νομοθετικές τάσεις και προκλήσεις στα τρόφιμα

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Ι. Ομαδική Εργασία
Οι φοιτητές ενημερώνονται για τον τρόπο αξιολόγησης και τη λίστα των θεμάτων των εργασιών από την οποία καλούνται να διαλέξουν με σχετική ανάρτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του μαθήματος, αλλά και δια ζώσης την πρώτη ημέρα διδασκαλίας. Η εξέταση των φοιτητών πραγματοποιείται στα Ελληνικά. Η εργασία αξιολογείται από το κείμενο που θα καταθέσουν οι φοιτητές (50% του βαθμού) και την παρουσίασή της ενώπιω όλων των φοιτητών που παρακολουθούν το μάθημα και των διδασκόντων (50% του βαθμού). Για την επιτυχή ολοκλήρωση απαιτείται βαθμός τουλάχιστον 5/10.

 

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Shaw I.C. Food Safety: The Science of Keeping Food Safe: 2, 2nd edition, Wiley Blackwell, 2018
  2. Dongyou L, Handbook of Foodborne Diseases (Food Microbiology), CRC Press,/Taylor & Francis Group, 2019
  3. Ευγενία Μπεζιρτζόγλου, Μικροβιολογία τροφίμων και πεπτικού συστήματος, Επιστημονικές εκδόσεις Παρισιάνος, Αθήνα, 2004
  4. T. J. Montville. & K. R. Matthews, (επιμελητές: Σπηλιώτης Β. & Γιαβάσης Ι.) Μικροβιολογία τροφίμων. Ίων, 2010,
  5. Κοτζεκίδου-Ρουκά, Μικροβιολογία-Μικροβιολογική Ανάλυση Τροφίμων, Εκδόσεις Γιαχούδη, Θεσσαλονίκη, 2016
  6. Κοτροκόης Κ. (2017). Διατροφή & Χημεία Τροφίμων στη Δημόσια Υγεία με στοιχεία Ασφάλειας Τροφίμων. Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ.Πασχαλίδη-Broken Hill.
  7. Τάκης Α. (2009). Η ασφάλεια των τροφίμων στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εκδόσεις Σάκκουλας, Θεσσαλονίκη.
  8. Curtis, P. (2006). Guide to Food Laws and Regulations. London: Blackwell Publishing.
  9. Υγειονομική Νομοθεσία Χαρίλαου Κουτή (2003). Εκδόσεις Έλλην, Ομίλου Ίων.
  10. Σφλώμος Κων/νος. 2018. Βιολειτουργικά τρόφιμα, πρόσθετα & συμπληρώματα διατροφής. Εκδόσεις Νότα-Κ. Αλεξίου.
  11. Κοτροκόης Κ. 2017. Διατροφή & Χημεία Τροφίμων στη Δημόσια Υγεία με στοιχεία Ασφάλειας Τροφίμων. Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδη-Broken Hill.
  12. Λάζος Ε. 2014. Επεξεργασία τροφίμων. Τόμος Ι & ΙΙ Εκδόσεις Φαίδιμος.
  13. Τσάκνης Γ. 2014. Οργανοληπτικός έλεγχος τροφίμων. Εκδόσεις Παπασωτηρίου.
  14. Sikora et al. 2013. Ethics & trust in QA. Quality Rainaissance-Co-creating a viable future. 57th EOQ Congress. – Sikora T., Strada A., 2005. Safety & QA & management systems in food industry. An overview in the food industry in Europe. Agricultural University of Athens 2005. -Sikora T., 2005. Methods & systems of Food Quality & Safety Assurance, Polish Journal of Food & Nutrition Sciences, vol. 14/55, SI 1, 41-48.
  15. Σφλώμος 2011. Χημεία Τροφίμων τόμος Ι β ́ έκδοση & στοιχεία διατροφής ΙΙ α’. Τσάκνης Γ. 2008. Διασφάλιση Ποιότητας Τροφίμων. Εκδόσεις Παπασωτηρίου. -Αρβανιτογιάννης Γ. 2008. Έλεγχος Ποιότητας Τροφίμων. Εκδόσεις Σταμούλη. -Αρβανιτογιάννης Γ. 2006. Το νέο πρότυπο ποιότητας & ασφάλειας τροφίμων ISO 22000. Εκδόσεις Σταμούλη
  16. Σφλώμος Κ. 2018. Βιολειτουργικά τρόφιμα, Πρόσθετα & συμπληρώματα Διατροφής. Εκδόσεις ΝΟΤΑ-Κυριάκος Αλεξίου & Σια ΕΕ.
  17. Τσάκνης Γ. 2014. Οργανοληπτικός έλεγχος τροφίμων. Εκδόσεις Παπασωτηρίου. -Ζαμπετάκης Γ., Μαρκάκη Π., Προεστός Χ. 2014. Χημεία Τροφίμων, εκδ. Σταμούλη
  18. Alessandro Flammini, Nadia El-Hage Scialabba, Jippe. Hoogeveen, Mathilde Iweins, Francesco Tubiello, Livia Peiser and Caterina Batello. (2013) “Food wastage footprint: Impacts on natural resources, Summary Report”, Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/docrep/018/i3347e/i3347e.pdf
  19. Bond, M., Meacham, T., Bhunnoo, R. and Benton, T.G. (2013) “Food waste within global food systems” A Global Food Security report (www.foodsecurity.ac.uk)
  20. Bruna Grizzetti, Ugo Pretato, Luis Lassaletta , Gilles Billen , Josette Garnier (2013), “The contribution of food waste to global and European nitrogen pollution”, Environmental Science and Policy, 33:186- 195
  21. Alsaffar AA (2016) Sustainable diets: The interaction between food industry, nutrition and the environment, Food Science and Technology International, 22 (2): 102-111
  22. Charis Galanakis, (2019), The interaction of food industry and environment, Academic Press, 1st edition
  23. Ευρωπαϊκή Επιτροπή-Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη, ec.europa.eu
  24. International Federation of Agricultural Movement, www.ifoam.org
  25. Han J.H. (2014) Innovations in food packaging, Elsevier Academic Press, USA

 

Ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

USDA Food Safety and Inspection Service
Ενιαίος Φορέας ΕλέγχουΤροφίμων
Food & Agriculture Organisation of the United Nations
European Food Safety Authority
World Health Organisation
EUR-Lex
US Food & Drug Administration
Centers for Disease Control and Prevention
http://www.foundation.qualitynet.gr
Ισοκράτης-Τράπεζα Νομικών λπληροφοριών
Ελληνική Λεμφολογική Εταιρεία
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων