Τσόγκα Αρετή

qode interactive strata
Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (ΔΕΠ)

Επίκουρη Καθηγήτρια

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

atsoga@uniwa.gr

Τηλέφωνο

213 2010 286

Διεύθυνση Γραφείου

Λεωφ. Αλεξάνδρας 196, ΤΚ 115 21 Αθήνα

Ώρες Γραφείου

Δευτέρα: 14:00-16:00 & Τρίτη: 16:00-17:00

Επίκουρη Καθηγήτρια Επιστήμης/Χημείας Τροφίμων και Διατροφής


Η Αρετή Τσόγκα γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1997-Integrated Master). Το 2001 απέκτησε με υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Cranfield της Μεγάλης Βρετανίας, διδακτορικό στη Χημεία/Φυσικοχημεία Τροφίμων. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων, τη Δημόσια Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων. Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού της επέβλεψε και καθοδήγησε προπτυχιακούς φοιτητές στα πλαίσια εξάμηνων ερευνητικών προγραμμάτων (πρόγραμμα ERASMUS). Επίσης, συνεργάστηκε με τη γαλακτοβιομηχανία St. Ivel-Unigate του Ηνωμένου Βασιλείου για την παρασκευή μους σοκολάτας χαμηλής λιποπεριεκτικότητας χρησιμοποιώντας καινοφανείς υποκαταστάτες λίπους. Αμέσως μετά την απόκτηση του διδακτορικού της εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Nottingham της Μεγάλης Βρετανίας, στον Τομέα της Επιστήμης Τροφίμων και στην Ομάδα της Γεύσης. Ακολούθως εργάστηκε ως Εργαστηριακή Συνεργάτιδα στην Επεξεργασία Τροφίμων στο ΑΤΕΙ Αθηνών, Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών και ως Επιστήμων Τροφίμων στο Υπουργείο Γεωργίας, Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου. Από τον Ιούλιο το 2003 εργάστηκε ως Επιστημονική Συνεργάτιδα του Τομέα Υγιεινής της Διατροφής και Βιοχημείας της Ε.Σ.Δ.Υ., τον Αύγουστο του 2018 εκλέχθηκε στο βαθμό της Επίκουρης καθηγήτριας του ιδίου Τομέα, και συμμετείχε ενεργά σε όλα τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών της Σχολής. Από τις 07-05-2019 είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας και συμμετέχει στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του Τμήματος. Είναι Επιστημονική υπεύθυνη των μαθημάτων: “Τρόφιμα και Δημόσια Υγεία 1” του ΠΜΣ Δημόσιας Υγείας και “Περιβάλλον και Τρόφιμα” του ΠΜΣ Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Υγεία, και συνυπεύθυνη του μαθήματος: “Καινοτόμες Πολιτικές στα Τρόφιμα” του ΠΜΣ Δημόσιας Υγείας. Από το 2021 συμμετέχει στη διδασκαλία του εργαστηριακού μαθήματος του Ε’ εξαμήνου «Υγιεινή Τροφίμων» στα πλαίσια του ΠΠΣ του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας. Έχει επιβλέψει 35 μεταπτυχιακές διπλωματικές και είναι μέλος της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής ενός εν εξελίξει διδακτορικού. Επίσης, είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής για την επικοινωνία και την εξωστρέφεια του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις διατροφικές συνήθειες-επιλογές των καταναλωτών, στα καινοφανή τρόφιμα, στα βιολογικά προϊόντα, στις διατροφικές συνήθειες των εργαζομένων και πώς αυτές σχετίζονται με την εμφάνιση χρονίων νοσημάτων, στη Μεσογειακή Διατροφή σε σχέση με την άσκηση και στο πώς η διατροφή δρα προληπτικά ή επιβαρυντικά για την υγεία του πληθυσμού. Παράλληλα, συμμετέχει εθελοντικά σε δράσεις στα σχολεία όπου μιλά στους μαθητές, στους καθηγητές και στους γονείς για τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και επιλογές. Είναι μέλος της Ομάδας Ειδικών της Διαπίστευσης Δημόσιας Υγείας (Public Health Accreditation-PH ACCR-team of experts). Επίσης, είναι μέλος σε διάφορες επιστημονικές οργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως η Ελληνική Ένωση Γεωπόνων Επιστήμων Τροφίμων, το ΓΕΩΤΕΕ, το Ελληνικό Φόρουμ Επιστήμης Τεχνολογίας Λιπιδίων, η European Federation of the Science and Technology of Lipids, η Ελληνική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας και το Institute of Food Technologists των ΗΠΑ. Έχει δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια.

Επιλεγμένες πρόσφατες δημοσιεύσεις (τελευταίας πενταετίας)

  1. Τσόγκα Α., Καράνη Δ. (2021) Διατροφικές συνήθειες εν μέσω πανδημίας covid-19 και το παράδειγμα του μελιού ως ενός υγιεινού τρόπου ζωής, 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας 9-12 Δεκεμβρίου 2021, Αθήνα
  2. Papaefstathiou E., Alexiou K., Terzopoulou M., Sikalias N., Bethani D., Tsoga A., Εconomou N., Lioulias A., Pagkratis P., Trakas N. (2018) The prevelance of malnutrition in oncology patients in a Greek General Hospital. Evalutaion using anthropometric and laboratory measurements, Hellenic Journal of Surgery, 90:5, 247-254.
  3. Τσόγκα Α. & Χασάπη, Ι. (2018) Υπερτροφές: στάσεις, γνώσεις και αντιλήψεις σε καταναλωτές που δραστηριοποιούνται στο χώρο υγείας, 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας & Υπηρεσιών Υγείας, Αθήνα.

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 2022