Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών-Τοξικολογίας, Τμ. Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας, Παν. Θεσσαλίας
Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών-Τοξικολογίας, Τμ. Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας, Παν. Θεσσαλίας
Ο Δημήτρης Κουρέτας γεννήθηκε στην Πάτρα το 1962. Σπούδασε Φαρμακευτική στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών (1985) και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Βιοχημεία από το Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1989). Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στο Παιδιατρικό Τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Harvard στη Βοστώνη. Από το 1996 είναι μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας, καθώς και Διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στους μοριακούς μηχανισμούς της αντιοξειδωτικής δράσης φυτικών φαινολικών συστατικών, στους οξειδοαναγωγικούς και μοριακούς μηχανισμούς που εμπλέκονται στις κυτταρικές προσαρμογές κατά τη διάρκεια της άσκησης, καθώς και στην ανάπτυξη βιολειτουργικών τροφίμων. Έχει συνυπογράψει περισσότερα από 240 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, τα οποία έχουν περισσότερες από 12000 αναφορές και h-index 63. Είναι Associate Editor στα περιοδικά Food and Chemical Toxicology (Elsevier, IF: 5.572), Environmental Research (Elsevier, IF: 8.431) και Toxicology Reports (Elsevier) και Academic Editor στα περιοδικά Oxidative Medicine and Cellular Longevity (Hindawi, IF: 7.310) και Antioxidants (MDPI, IF: 7.675).
Επιπλέον, είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας από το 2016-σήμερα, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Χημικών και Διατροφικών Κρίσεων, από το 2018 και μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών, από το 2019. Το έργο του στην καινοτομία τροφίμων έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, είναι ιδρυτής της FoodOxys ΙΚΕ Τεχνοβλαστός (2019), spin-off εταιρείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία εξειδικεύεται στην εξασφάλιση της διατροφικής ευεξίας σε εξατομικευμένο επίπεδο και στον έλεγχο της βιοδραστικότητας ποικίλων φυσικών ή συνθετικών προϊόντων. Τέλος, έχει κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μία μέθοδο για την αξιολόγηση της οξειδοαναγωγικής κατάστασης σε μια σταγόνα ανθρώπινου τριχοειδούς αίματος (Αριθμός Μητρώου: TX 8-580-623).